Gå til toppen

Hvad Handler Det Mystiske Hår Porøsitet Om?

Du har sikkert hørt noget om det. Du husker måske også at hårets ydre lag ikke er glat, som glas for eksempel, men består af et overlappende lag af kutikula. Kort sagt, så er hårets kutikula enten tæt knyttet samme eller løftet op. Graden af hvor højt kutikula er løftet op, bestemmer typen af hår porøsitet. Jo højere kutikula er løftet, jo højere porøsitet har håret.

Der er tre typer af hår porøsitet. Du skal huske, at hår ser forskelligt ud da det har en anderledes type af porøsitet. Derfor kræver det en anden slags pleje. For at gøre en lang historie kort, så bestemmer hårets porøsitet dets behov.

Typer Af Hår Porøsitet

1. Type med Lav Porøsitet/Hår med Lav Porøsitet

Hår med lav porøsitet er svært at finde. Det er tykt og tungt, svært at tørre og meget svært at style. Ingen hårfarve kan farve hår med lav porøsitet. Derudover forværres denne type hår ikke så hurtigt som hår med andre porøsiteter, men kæmper i stedet med dets egne problemer – det er tungt, hvilket gør håret konstant er fladt og mangler volumen. Derudover har hår med lav porøsitet en tendens til at blive fedtet hurtigt, hvilket kan bidrage til en stor svækkelse af hårsækkene. Overdreven produktion af talg kombineret med tykt hår, blokerer oxygen hvilket som konsekvens forstyrrer cirkulationen. Resultatet er at huden bliver dårlig og så begynder håret også at blive dårligt.

Ordentlig næring, beskyttelse og pleje af hovedbunden er vitalt for pleje af hår med lav porøsitet.

2. Type med Medium Porøsitet/Hår med Medium Porøsitet

Hår med medium porøsitet er den mest normale type hår. Det kan beskrives som ‘hår midt i mellem’ fordi dets tilstand er et sted mellem tungt hår med lav porøsitet og meget tørt og skadet hår med høj porøsitet. Det er nemt at style og relativt glat men typisk glansløst. Hår med medium porøsitet kan overraske negativt da det nemt kan blive kruset, være dehydreret i spidsere og typisk være påvirket af skæl. Derudover, hvis det behandles med forkert matchede hårprodukter, kan hår med medium porøsitet blive overdrevent fedtet eller dehydreret. Denne type hår er nem at svække. Når først dets tilstand forværres, begynder håret at falde ud, da det vækst kan standse.

Næring, beskyttelse mod skader, pleje af hovedbund og forbedring af hårets tilstand, er centralt for pleje af hår med medium porøsitet.

3. Type med Høj Porøsitet/Hår med Høj Porøsitet

Hår med høj porøsitet er ekstremt skadet. Det er dehydreret, mat og skrøbeligt. Hårets udseende giver bestemt plads til forbedring. Hårspidserne er spaltede og påvirket af krus. Håret mister dets volumen og bliver groft. Sådan et hår er svært at tæmme og falder ud i store mængder. Af denne årsag, skal håret beskyttet, genopfyldt med vand og styrket da det er totalt forsvarsløst. Med andre ord, så har denne type hår ingen beskyttelse og er udsat over for kommende skader.

Beskyttelse, hydrering og forsyning af nærende ingredienser er hvad hår med høj porøsitet har brug for.

Hårolier og Typer af Hår Porøsitet

Vi har før sagt at hårets lag af kutikula er løftet på forskellige måder (hvilket beslutter typen af porøsitet). Derfor er det ekstremt vigtigt at matche ‘hullerne’ med passende molekyler som en bestemt olie er lavet af.

Det kan forklares bedre på en figurativ måde. Har du nogensinde prøvet at åbne døre med nøgler der ikke passer? Dette er sådan olier virker, eller nærmere ikke vil virke, hvis de ikke matcher hårets porøsitet. Med andre hår, så skal et lille olie-molekyle passe ind i hullet der er lavet mellem håret og det løftede lag af kutikula. Af denne årsag, er det meget vigtigt at være bevidst om ens eget hårs type af porøsitet og vide hvilke fedtsyrer der passer til hvilken hår porøsitet.

Hvordan Defineres Hår Porøsitet?

Først og fremmest, skal du observere dit hår nøje. At definere hårets porøsitet med dine øjne er ikke svært. Hver type af hår porøsitet har dets egne karakteristiske træk, da det ser anderledes ud. Når først man har gjort sig bekendt med de forskellige hår porøsiteters træk, vil de fleste kvinder være i stand til at matche dem korrekt med deres hår.

Dog, hvis du har brug for at lave en test, så læg et rent hårstrå (fri for balsam, masker og styling produkter) ned i en skål med vand. Lad det ‘svømme’ i denne skål i omkring 10 minutter for senere at tjekke hvorvidt det har nået bunden eller ej. Jo lavere håret er, jo højere er dets porøsitet. Med andre ord, så absorberer hår med høj porøsitet vand hurtigt mens hår med lav porøsitet har sværere ved at absorbere vand. Hår med medium porøsitet forventes ganske naturligt at ‘svømme’ et sted i midten af skålen.

Hår Porøsitet – Hvilke Hårolier Skal Man Vælge?

LAV PORØSITET – vælg kokosolie, babassuolie, palmeolie, og andre olier eller smør med små molekyler og som domineres af mættede fedtsyrer.
MEDIUM PORØSITET – vælg macadamia olie, arganolie, jojobaolie, sesamolie, avocado olie, camellia olie, moringa olie, abrikoskerneolie, sød mandelolie såvel som alle andre olier der domineres af fedtsyrer fra omega-7 og omega-9 gruppen.
HØJ PORØSITET – vælg cederolie, castor olie, aften primula olie, saflorolie, sort frøolie, grapefrugt olie, linolie, majsolie, solsikkeolie såvel som enhver anden olie der domineres af fedtsyrer fra omega-3 og omega-6 gruppen.

Hvordan Påføres Olien i Håret?

Påføringen af en særlig hårolie eller en speciel blanding af naturlige olier er simpel. Du skal lægge olien i hovedbunden og i hele hårets længde. Denne slags procedure kaldes Hårbehandling med Olie.

Du er i en meget bekvem situation når du udfører hårbehandling med olie, da det er dig der vælger hvornår proceduren skal udføres, dets hyppighed og hvor lang tid du lader olien sidde. Du kan vælge at lade det sidde i håret natten over og vaske det om morgenen med shampoo. Du kan også påføre en olie til håret og lade det sidde i 15 minutter (eller en time, to eller fem).

Derudover bestemmer du hvorvidt du påfører olien til tørt hår inden shampoo eller til fugtigt hår lige efter shampoo. Dog, når du vælger at påføre olien lige efter shampoo, skal du være sikker på at du ikke påfører det naturlige produkt til hovedbunden da du ikke kommer til at vaske håret bagefter.

Naturlige hårolier er gode til styling og giver naturlig varmebeskyttelse, derfor anbefales det at påføre dem til tørt hår inden man sætter frisuren, eller fugtigt hår før du begynder at bruge en føntørrer. Naturlig hårolie vil også virke som et serum for skadet hår.

Naturlig hårolie – alsidig, fantastisk og matcher perfekt din hårtype. Hvad mere har du brug for?